تکنولوژی ساخت آسانسور در طول سال‌های اخیر پیشرفت بسیاری داشته است. انواع مختلفی از آسانسورها که هر کدام مزیت‌ها و معایب خاص خود را دارند طراحی و وارد بازار مصرف شده است. دو نوع از شناخته شده‌ترین آن‌ها، آسانسورهای هیرولیکی و کششی است.

آسانسور کششی

نحوه کار آسانسور کششی به گونه‌ای است که در ساختمان‌ها و برج‌های مرتفع از آن استفاده می‌شود. عملکرد این نوع آسانسور بر اساس قانون فیزیکی و ماشین آت وود است. در واقع وقتی بر دو سر یک سیم مقاوم دو وزنه آویزان کرده و در مرکز سیم قرقره‌ای قرار دهیم، وزنه‌ها بر اساس میزان سنگینی به حرکت درمی‌آیند.

سیستم یک آسانسور کششی نیز بسیار مشابه سیستمی است که در بالا اشاره کردیم. موتور آسانسور در بالاترین نقطه ساختمان قرار گرفته و توسط سیم بکسل و سیستم پیچیده خود کابین آسانسور را به حرکت درمی‌آورد. در یک طرف سیم بکسل اتاقک آسانسور و در یک طرف وزنه قرار داشته و تعادل مکانیکی لازم برای حرکت عمودی آسانسور را تامین می‌کنند.

انواع آسانسور کششی

با توجه به نحوه کار آسانسور کششی انواع مختلفی از این نوع آسانسور طراحی و تولید شده و در موقعیت‌های مختلف صنعتی و ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ایران آسانسور کششی نسبت به سایر انواع آسانسور مانند هیدرولیکی و… طرفداران بیشتری دارد. سه نوع متداول از آسانسور کششی در ادامه معرفی شده است.

انواع آسانسور کششی

آسانسور کششی گیرلس

نام دیگر آسانسور کششی گیرلس، آسانسور بدون گیربکس است. چرا که این نوع آسانسور بدون گیربکس کار می‌کند. یک سر سیم بکسل را از میان فلکه عبور داده به اتاقک آسانسور و سر دیگر آن را به وزنه تعادی وصل می‌کنند.

پس از برقراری تعادل وزنی و مکانیکی مناسب، کابین آسانسور در جهت عمودی به حرکت در می‌آید. حرکت آسانسور کششی گیرلس بسیار نرم و بدون شوک است. در ساختمان‌های پرتردد استفاده از آسانسور کششی گیرلس مناسب است.

آسانسور کششی روملس

نحوه کار آسانسور کششی روملس به گونه‌ای است که نیاز به موتورخانه ندارد. موتور این نوع آسانسور در درون چاهک آن قرار داده شد و سیستم آسانسور را تا حدود زیادی کم حجم کرده است.

حرکت و طرز کار آسانسور کششی روملس بسیار نرم‌تر از سایر انواع آن بوده و به راحتی نصب و تعمیر می‌شود. یکی دیگر از مزایای آسانسور کششی روملس که آن را به آسانسوری محبوب تبدیل کرده، سرعت حرکت بالا و قیمت اقتصادی‌تر است.

آسانسور کششی روملس

آسانسور کششی گیربکس

در توضیح طرز کار آسانسور کششی گیربکس باید گفت این نوع آسانسور از طریق گیربکسی که به موتور متصل است کار می‌کند. گیربکس توانایی پیمودن بیش از ۷۵ متر را به آسانسور کششی گیربکس می‌دهد.

گفتنی است این ارتفاع کمتر از سایر انواع آسانسور کششی بوده و توصیه می‌شود در ساختمان‌ها بلندتر از آسانسور کششی گیربکس استفاده نشود. به علاوه تعداد نفراتی که این نوع آسانسور کششی می‌تواند حمل کند حداکثر ۸ نفر و هر کدام با وزن حداکثری ۷۵ کیلوگرم تعریف شده است.

طرز کار آسانسور کششی

طرز کار آسانسور کششی بسیار مشابه بالابرهای قدیمی است. با این تفاوت که آسانسورها قدرت بالا بردن وزن بیشتر در ارتفاع بلندتری را دارند. همچنین آسانسورهای کششی به طور اتوماتیک و به کمک نیروی الکتروموتوری قوی کابین آسانسور را به صورت عمودی بالا و پایین می‌کشند. کابین آسانسور می‌تواند براساس وزن تعریف شده برای سیستم، افراد یا هر گونه باری را حمل کند.

اگر نگاهی به اجزای آسانسور بیندازیم متوجه خواهیم شد که کابین آسانسور روی دو ریل حرکت می‌کند. در واقع حرکت آسانسورهای کششی شباهت زیادی به سیستم قرقره دارد. با این تفاوت که سیستم کشش آسانسور دستی نبوده و از درایو و موتورهای پیچیده‌ای برای این امر استفاده می‌شود.

زمانی که فلکه گیربکس می‌چرخد کابین آسانسور و وزنه تعادل هر کدام در جهت‌های مخالف بالا و پایین می‌روند. وزنه تعادل و کابین پر آسانسور یک سیستم تعلیق تشکیل داده و جابجایی عمودی آسانسور را ممکن می‌سازند.

مزیت‌های موجود در نحوه کار آسانسور کششی عبارتند از:

  • حرکت روان
  • سرعت بالا
  • قابلیت تنظیم سرعت دلخواه نسبت به ارتفاع ساختمان
  • مصرف انرژی کمتر نسبت به آسانسور هیدرولیکی
  • سرویس و تعمیر آسان به دلیل فراوانی قطعات و لوازم یدکی

مزیت‌های موجود در نحوه کار آسانسور کششی

 

معایب موجود در نحوه کار آسانسور کششی عبارتند از:

  • نیاز به فضای بیشتر برای نصب و راه اندازی موتور و موتورخانه
  • آلودگی صوتی بیشتر
  • قیمت بالاتر
  • احتمال خطرات جانی و مالی بیشتر

براساس سیستم محرکه و تابلو فرمان :

آسانسور های کششی از نظر سیستم محرکه و تابلو فرمان به دو دسته اصلی یعنی یعنی دو سرعته (AC2) و تک سرعته (vvvf) تقسیم میشوند فرق این دو مدل در سبک ایستادن و حرکت کردن کابین میباشد.
در سیستم های دو سرعته حرکت کابین کاملا مشهود میباشد و در دو مرحله کابین شروع به حرکت یا ایستادن میکند و این حرکت و ایستادن با شک همراه میباشد که این شوک هم برای مسافرانی که داخل کابین هستند خوشایند نیست و هم اینکه این شوک باعث کاهش عمر قطعات مصرفی میشود.
اما در سیستم تک سرعته و یا (VVVF) با اضافه شدن سیستم درایو حرکت و ایستادن آسانسور به صورت نرم تر و نامحسوس تر خواهد بود علاوه بر کاهش مصرف برق باعث بالا رفتن عمر قطعات مفید نیز خواهد بود.

امتیاز دهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 4 =